Çatı İzolasyon & Yalıtım Sistemleri
İnsan vücudunda baş ne kadar önemliyse, bir binanın da Çatı izolasyonu o kadar önemlidir. Çatının en birincil görevi binamızı yağmur, rüzgâr gibi, binaya hasar verebilecek etkenlerden korumaktır. Bir binanın mevsimsel şartlara en maruz kalan bölgesiyse çatı bölümüdür. Çatı bölgesi maruz kaldığı tüm zorlukları yaşam alanlarımıza geçirmemekle görevlidir. Bundan dolayı çatının iyi yalıtılmış olması yaşam alanımızın konforu için oldukça önemlidir. Bu konfor ise çatı izolasyon sistemi sağlamaktadır. Şimdi kısaca bu yazımızda çatılarda kullanılan tüm izolasyon türlerini özetlemek istiyoruz.
Öncelikle şu bilinmelidir ki çatının tam olarak neresine izolasyon yapılacağına iyi karar verilmelidir. İzolasyon çatıda 3 kısma yapılabilir. Yapılacak kısımlara göre de malzemeler değişmektedir. Mertek; çatıda kullanılan dört köşeli veya yuvarlak şekillerde bulunan uzun kalın ağaçlardır. Kiremitler bu ağaçların üstüne çakılırlar. İzolasyon yapılabilecek kısımlarsa mertek altı, mertek üstü ve mertek arasıdır.
Mertek altına uygulanabilecek yalıtım alanı olarak beton zemin ve sac altı vardır. Beton zemine çatı yalıtım malzemesi olarak taş yünü ve cam yünü uygulanabilir. Bunun yanında beton zeminine yeni üretilen bir malzeme olup, en çok uygulanan ve %100 yalıtım sağlayan, çatıdaki hava boşluklarını dolduran Sprey poliüretan köpük ve Cellubor çatı izolasyonu uygulanabilir. Aynı malzemelerle sac altına, ters tavan uygulaması şeklinde yalıtım sağlanabilir. Yine mertek altına, EPS ve XPS kompozit ısı yalıtım levhaları, beton zemin üzerine uygulanabilen malzemeler arasındadır. Dünyanın en iyi çatı izolasyon ve yalıtım malzemesi sprey poliüretan köpük ve cellubordur. Mertek altı uygulanan çatı izolasyon malzemelerinin genel özellikleriyse aşağıda ayrıntı olarak anlatılmıştır.
Hava yardımıyla köpürüp sertleşen, Poliolve ve izosiyanürt denen iki kimyasal malzemenin karıştırılmasıyla elde edilir. Günümüzün en gelişmiş, en son teknoloji ısı yalıtım malzemesi olup %100 yalıtım sağlar. Yanmazlık sınıfı B1 ve B2’dir. Biyolojik yapısı dayanıklıdır, çürüme yapmaz bir malzemedir. 0,021 ila 0,040W ısı iletim kat sayısı bulunmaktadır. Köpük şeklinde uygulandığı için ek yeri olmaz, ısı köprüsüne izin vermez. Bununla yüksek yoğunluğu bize sadece ısı yalıtımı değil, ses ve su yalıtımı da sağlamaktadır. Uygulandığı yüzeyi elektrokimyasal reaksiyonlardan korur. Isı, ses ve yangın çatı izolasyonunun hepsini tek malzemede toplar. Uygulanırken kolay uygulanmasıyla işçilik ve zamandan tasarruf sağlarken ayrıca yerinde uygulandığı için nakliyeden tasarruf sağlamaktadır. Bunlarla birlikte ısıtma ve soğutma enerjisinden büyük tasarruf sağlar.
Atık gazete kâğıdının geri dönüşümünden elde edilen selüloz yünü ile Ülkemizde üretilen yerli bor tuzlarının karışımından meydana gelen, her türlü yüzeye rahatça uygulanabilen ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlayan doğal malzemelerden üretilmiş yalıtım malzemesidir. Malzemenin %19’u bor bileşiklerinden %81’i selülozdan oluşmaktadır. Ses yutuculuğu A sınıfıdır. Her türlü malzemeye uyum sağlar. Plaka şeklinde uygulanmadığı için, uygulandığı alanda ısı ve ses köprüsü oluşturmaz. Isı, ses ve yangın izolasyonunun hepsinin tek malzemede toplar. Uygulandığı alanın nem rutubet ve küfünü önler, paslanma yapmaz. Ömrü 60 yıldır. En doğal ve yerli üretim izolasyon malzemesi olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Taş yünü birkaç çeşit taşın yüksek sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. 250 dereceden yüksek sıcaklıklarda deforme olmaktadır. Basınç çekme ve kopmaya dayanıklılığı cam yününe göre daha yüksektir. Buhar geçirgenliği cam yününe eşdeğerdir. Cam yününe göre kimyasal bileşimleri açısından daha dayanıksızdır. Yangına dayanıklılığı açısından yanmaz ve zor yanıcı olur. Kulanım yeri ve amacına göre panel, keçe, rulo, şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi boyutlarında bir değişme olmaz. Taş yünü iyi bir ses emici kabul edilebilir ve genellikle boşluk yalıtımı için kullanılır. Ayrıca genel olarak yanmaz özelliğe sahip olduğundan cephe kaplamalarının arkasında ısı ve ses yalıtımı maksadıyla, havalandırmalı cephelerde yangın güvenliği amacı ile kullanılır. Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise detayda uygulanmalıdır.
Cam yünü ergitilmiş camdan elde edilen bükülebilir, ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, ateşe dayanıklı cam lifleridir. Doğal silis kumu ve cam (genellikle geri dönüşümlü) karıştırılarak üretilen bir ısı ve ses yalıtımı malzemesidir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve yoğunlukta değişik kaplama ve katkı malzemesi ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilmektedir. Günümüzde özel sistemlerle yerinde sprey olarak da uygulanabilmektedirler. ısı yalıtım performansı yüksek sıcaklık ve nem koşullarından etkilenmemektedir. Cam lifleri yangın dayanımları açısından sınıflandırıldığında yanmaz ve zor yanıcı olabilirler. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna göre değişmekle birlikte liflerin yüzeye paralel olarak yer alması sebebiyle genel olarak düşüktür. Taş yününe göre daha çabuk dış kuvvetlerin etkisiyle kolayca boyutsal değişikliğe uğrayabilmektedirler.
TS 825’e uygun kalınlıkta, yanıcılık sınıfı alevlenmeyen, %10 alçı karton levha kaplamalı genleştirilmiş polistiren köpük levhalardır. Eğer yalıtım uygulamasında bu malzeme kullanılacaksa yoğuşma araştırmaları yapılarak buhar kesici kullanılmalıdır. Malzeme kolay yanıcı olduğundan ve yanarken tehlikeli gazlar açığa çıkardığından imalat sürecinde genellikle bir yangın geciktirici ilave edilir. 80°C’ den fazla sıcaklıklar karşısında yanarak özelliğini yitirir. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte düşük yoğunluğuna rağmen yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Buhar geçirgenlik direnci oldukça geçirimsizdir. Vida ile monte edilir.
Bir yüzü alçı karton levha kaplamalı ekstrüde polistiren köpük levhalardır. Yoğuşma araştırması sonucu buhar kesici gerekli ise detayda uygulanmalıdır. Bir şişirme maddesi ilavesi ile polistiren tanelerinin bir ekstrüzyon presine eritilerek levha haline getirilmesi suretiyle üretilmektedir. XPS, EPS'ye benzer yalıtım özelliklerine sahiptir, ancak daha az nemi emer ve nem ısı iletim katsayısı değerlerini olumsuz olarak etkiler. XPS, EPS'ye benzer yangına karşı tepki özelliklerine sahiptir. Basınç, çekme ve kopma dayanımı yoğunluğuna, hücre şekillerine ve dizilimlerine göre değişmekle birlikte, genleştirilmiş polistiren’e kıyasla daha yüksektir. Dış kuvvetlerin etkisiyle boyutsal değişikliğe uğramamaktadır. Belirli bir kullanım süresi sonunda içeriğindeki hapsolmuş gazın havayla etkileşimi halinde ısı yalıtım özelliğini yitirebilir. Buhar geçirgenlik direnci neredeyse geçirimsizdir.
"Sıcak çatı yalıtımı mı? Soğuk çatı yalıtımı mı derseniz?"
Şu durumlarda bir soğuk çatı tavsiye edilir:
• Çatının eğimi dik veya en azından yarı dikse,
• Çatı bölmesi (çatı arası) basit yöntemlerle doğal olarak iyi şekilde havalandırılabiliyorsa,
• Bina derinliği en fazla 12 m ise,
• Çatı metal veya lifli çimento levhalarla kaplanacaksa,
• İkinci alt kabuk yapısal olarak mevcutsa veya basit yöntemlerle inşa edilebilecekse soğuk çatı tercih edilir.
Şu durumlarda bir sıcak çatı elverişlidir:
• Çatı çok düz veya yatay veya içe doğru eğimliyse (Bunun için bazı istisnalar vardır),
• Çatı bölmesinin havalandırılmasını sağlamak zorsa veya mekanik yardımcı araçlar gerektiriyorsa,
• Çatının altındaki oda çok soğuk ise,
• Eğer yapı, çatı bölmesinin havalandırmasını zorlaştıracak, hatta imkânsız hale getirecek şekilde derinse veya komplike bir konstrüksiyonu elinde bulunduruyorsa,
• İkinci bir kabuğun yapılması büyük zahmetler gerektiriyorsa,
• Yüksek yapılara sundurma çatılar uygulanıyorsa,
• Rüzgârla havalandırılan bir soğuk çatının havalandırması komşu binalar, kuleler veya tepeler sayesinde tehlikeye düşüyorsa veya inen rüzgârlarla engelleniyorsa sıcak çatı tercih edilebilir.
Buna bağlı olarak çatının ne amaçla kullanılacağı ve çatı modeline göre ısı kaybı artırılabilir veya azaltılabilir. Çatı yalıtımı kadar çatının en üst yüzüne yapılan çatı kaplama malzemeleri de yalıtım sağlamaktadır. Bundan dolayı yalıtım malzemesi kadar çatının kaplandığı dış yüzey malzemesi de önem arz etmektedir. Buna bağlı olarak çatı modelleri üzerinden çatı kaplama malzemeleri aktarılmaya çalışılacaktır. Çatı modelleri beşe ayrılır:
Copyright © 2021. Her Hakkı Saklıdır. Sitemizin herhangi bir şekilde kopyalanması, çoğaltılması ve dağıtılması halinde yasal haklarımız işletilecektir. Yazılım : Kastamonu Bilgisayar
(0) Yorumlar